Saturday, 12 August 2017

Cara beriklan di Facebook gunakan profile FB zero kos

Malam ni nak share dengan sesiapa yang tak tahu nak guna personal profile fb untuk beriklan..sebenarnya tak bagus gunakan personal profile untuk beriklan..tapi untuk beginner yang belum ada modal boleh cuba cara ni.

1- Create Fb guna nama betul atau nama panggilan
- Bila create acc fb harapnya anda tak guna nama insan sepi,si bulan, si comel,si bunga atau nama-nama pelik yang tak profesional.Nanti org ingt korang tak serius berniaga..diaorg pun tak kenal siapa la pemilik akaun fb tu.

2-Penuhkan FB dengan 5000 orang friend
- Make sure friend yang korang add tu targeted utk niche produk korang.Cth:-Jual make up..jangan add lelaki kalau boleh ramaikan kawan perempuan.

-Pastikan juga korang tahu mereka dari mana..berkerjaya atau tak..jangan main add je..sampai org luar pun korang add..konon nak sampai international..sabar dulu...penuhkan fb dengan org tempatan dan make sure korang tahu di mana merek tinggal...

-Tips nak add friend sehari target 20 - 50 orang sahaja..kalau ramai sangat takut nanti kena block..konsisten buat macam tu setiap hari lama-lama ramailah friendkan


3-Bila dah penuh jangan terus menjual (hard sell)-buat "personal branding" dulu
- Kalau nak promote dalam fb personal jangan selalu hard sell atau erti kata lain update status nak menjual je..nanti semua orang menyampah.

-Dalam fb org nak bersosial..nama pun sosial media..org nak berkawan-kawan..ala..macam kita lepak kat taman..tujuan dtg nak beriadah tiba2 datang salesman buat sale..tak sukalah kan..meluat menyampah semua ada..

-Utk permulaan..bina "personal branding"..apa tu ye
...ha..personal branding ni macam nak bg org kenal korang la..korang ni dari mana..dah kawin ke belum..kerja apa..asal mana..kat wall tu updatelah pasal kehidupan korang sikit..

- Cth macam pegi taman tadi..ada jumpa dengan org kan..tiba2 org tegur ajak sembang..kita pun boraklah..mesti kita tnya..duduk mana..anak berapa..benda command kita borak..macam tu lah..kita kena bagi org kenal dulu siapa kita..lepas tu bila status kita lalu kat wall diaorg..barulah diaorg kenal..

4-Bila orang dah kenal barulah selesaikan masalah diaorg..
- Sekali sekala kita update masalah berkaitan produk yang kita jual..cth:-Jual ubat jerawat..buatlah status pasal jerawat kemudian bagi solution.

- Selalulah update info-info yg bersesuaian dengan produk yang korang jual tu.Biar orang kenal anda sebagai pakar utk selesaikan masalah tersebut.Bukan semata-mata nak jual je.Nak menjual kena ada ilmu..selalulah buat research cari info berkaitan produk yang anda jual.

5-Update Fb sekurang-kurang 6x sehari
Yang ni memang penat sampai tak ada idea..korang kena rajin sebab tak keluar kos usaha kena lebih sikit sebab nak bagi orang nampak kita wujud waktu yang sesuai nak update (masa ni saya selalu update kat fb jugak)
1) 6-9 pagi
2) 1ptg-3ptg
3) 9mlm-12 pagi

6- Update testimoni dari yg dah berjaya
-Dapatkan testimoni kalau boleh yg korang punya cust ye..jangan tipu guna org lain punya..sebabnya..customer rasa tak real..semua nak copy paste aje..jadi diaorg nak beli pun x yakin yelah zaman canggih mungkin jugak gambar edit..testimonial ni bnyk jugak bantu saya utk dapatkan sales..

Sedikit tips nak bagi Status FB korang meriah dapat banyak like dan komen

Utk dapatkan bnyk like dan komen anda kena komen dan like status friendlist korang jugak.Jangan harapkan like dari org je..kita pun sama kena aktif like dan komen org punya status.

Sebabnya..

Kalau korang malas nak buat tu..sebenarnya org lain tak akan nampak status korang lalu kat wall diaorg..ok..bayangkan kalau mereka ada 5000 friend jugak..diaorg takkan nampak semua status..hanya yg aktif like dan komen sahaja akan selalu nampak kat wall..koramg tak caya?? Korang try buat..antara cara nak naikkan "engagement"

UPDATE STATUS SELAMAT PAGI Paling mudahh nak kekalkan engagement adalah waktu pagi..update status Selamat pagi..dan lepas tu anda pun like dan komen status org jugak utk naikkan engagement..




Contoh status Selamat pagi

Kalau boleh update setiap hari sampai engagement korang makin meningkat ye..

Risiko menggunakan personal fb..
- Berkemungkinan fb korang kena block (standbykan beberapa akaun fb sebagai back up bila kena block)
- Iklan x dilihat ramai org..kena rajin post ke group-group (akan explain dalam next post)

Sambung lagi next post




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...